Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gubinecz Ákos (citera, ének)

Ákos a Zala megyei Nováról származik. 1998-ban született, tehetségét már az általános iskolai évek alatt felfedezték. A Nova környékén és Zala megyében megrendezett népdaléneklési versenyeken számos sikert ért el. Ekkor alapozódott meg benne a gondolat, hogy az énekléssel és a zenéléssel komolyabban szeretne foglalkozni.

Az általános iskola befejezése után a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol a népiének mellett citerázott és klarinétozott is. Ákos sok szép eredménnyel büszkélkedhet már, melyek közül a legfontosabbak: Hajnal Akar Lenni Nemzetközi Népdaléneklési Verseny 1. helyezés, Énekesek Díja (2015) Vass Lajos Nagydíj (2012, 2016), KÓTA Aranypáva Nagydíj (2015).

Sikeres érettségi után Ákos 2017. szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népiének-citera-népzeneelmélet szakán tanul. A koncertek mellett fontos célja, hogy a népzenét később megtanítsa a fiatalabb és idősebb generációnak egyaránt, valamint a világon szétszóródott magyarokhoz is eljuttassa a magyar nép hagyományait akár koncertezés, akár tanítás formájában. 2019 januárjában az Amerikai Egyesült Államokban, a New Yorkban és körzetében élő magyaroknak adott szólókoncerteket, valamint több mint 120 gyermeknek taníthatta a magyar népdalokat. Ugyanebben az évben, júniusban Cipruson képviselte Magyarországot a Limassol-i nemzetközi zenei fesztiválon.

Ákos jelenleg a budapesti Bartók Béla Zeneiskola, és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium népi ének és citera tanára, valamint a Mus-e nemzetközi program művésze.